Homeshareus

A Totally Transfixing Concrete Retreat


A Totally Transfixing Concrete Retreat

Architecture

Sasha Gattermayr

Extensive glazing creates a breezy ground floor open to the elements. Photo – Derek Swalwell.

There are lots of ledges and concrete platforms buttressing the exterior of the building, enabling a perfect marriage between indoor and outdoor. Photo – Derek Swalwell.

Greenery and natural light are courted at every opportunity. Photo – Derek Swalwell.

Photo – Derek Swalwell.

Concrete has been masterfully manipulated to appear sculptural and weightless rather than dense and heavy. Nothing Stays The Same by Jane Canfield. Photo – Derek Swalwell.

The internal spaces are made up of three connected concrete vaults. Photo – Derek Swalwell.

Pops of colour appear in the bathroom, where a deviation from the concrete material palette is has been made. Photo – Derek Swalwell.

What a window! Photo – Derek Swalwell.

The upstairs study. Still Life 8 by Kim Baker at study table, Double Tree on Odaiba Tokyo by Derek Swalwell on study wall. Photo – Derek Swalwell.

Hallway details. (Big painting) Connemara Cottage by Michelle Kettle, (small painting) The Way Home by Michelle Kettle. Photo – Derek Swalwell.

The master bedroom. Photo – Derek Swalwell.

A view indoors from the side lawn. It really feels like a ruin buried in the jungle! Photo – Derek Swalwell.

Concrete beams inspired by Le Corbusier contrast with the light, aluminium grilles cladding the facade. Photo – Derek Swalwell.

The entry conceals the side of the house from view. Photo – Derek Swalwell.

The white aluminium facade conceals everything beyond from the street, but emits a warm, diffuse glow when lit up at night. Photo – Derek Swalwell.

The clients who engaged Architects EAT to design this retreat-like family home in Kew were seeking a contemporary residence that would offer both enhanced privacy, and a strong connection to the outdoors. So, inspired by a fairytale-like ruin buried in a forest, the architectural team set about creating a sense of seclusion and self-containment, whilst also engaging with nature at every opportunity, and maximising natural light.

‘On the street the house presents itself as a faceless geometrical composition,’ explains director Albert Mo. The white, aluminium facade forms a single mass when viewed from the street front, but begins to expose its connected concrete bodies as you advance toward the entry.

The house unfolds with a sense of raw, unexpected grandeur as you move through it. Scale and proportion are exaggerated, as monolithic beams buttress the concrete vaults that make up the open plan space, while natural light filters through extensive glazing and sky-reaching voids. Greenery spills in through a side lawn and courtyard, and ivy tendrils creep across the first floor rooftop.

The materials palette here is robust, yet textural and layered. ‘If the white metal grille defines the visual character of the house from the outside, it is the tone and texture of concrete inside that captures the imagination,’ says Albert. The ceiling concrete has been left raw and unpolished, exposing surface variations and textures, and the carved funnels reaching to the skylight channel direct natural light or ambient illumination depending on the season. This reactivity to the natural surroundings was an essential design consideration in order to render such a solid, secure structure intimate rather than cavernous.

‘As the seasons roll by, the impact of direct sunlight on the interior changes,’ explains Albert. ‘Light from the low winter sun brings warmth and a bright radiance to the space, while in summer, the diffuse glow from the concrete funnels brings gentle light but not radiant heat.’ Even when lit up at night the family home continues to play with luminosity, as the internal glow transforms the white aluminium street facade into a lantern!

Discover more work from Architects EAT here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close Bitnami banner
Bitnami